SHGM dhe ASHMAV: MPB dhe PTHP t’i zbulojnë njerëzit që e kërcënuan gazetaren Burns në Facebook

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Agjencia për Shërbime Audio dhe Audiovizuale (ASHMAV) dënojnë me forcë onlajn sulmet dhe kërcënimet ndaj sigurisë së gazetares së “Sloboden Peçat”, Mirosllava Burns.

Burns dje ka pranuar një serë kërcënimesh në profilin e tij personal në Facebook, për shkak të publikimit të një teksti lidhur me një dasmë që është mbajtur në Tetovë, duke vënë në pah se është në kundërshtim me legjislacionin që ka të bëjë me luftën kundër epidemisë me kovid-19.

“Kërkojmë nga Ministria e Brendshme dhe Prokuroria Themelore Publike të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të identifikuar personat që gjenden pas profileve që e kanë kërcënuar gazetaren dhe t’i nxjerrin para drejtësisë”. Publikimi i shkeljeve të tilla dhe të ngjashme nga tubimet publike përmes të cilave shëndeti publik mund të rrezikohet është në interes të publikut dhe gazetarët në asnjë rast nuk duhet të pranojnë kërcënime për jetën e tyre për zbulimin dhe zbulimin e tubimeve të tilla në grup. Ky sulm thekson më tej nevojën për ndryshime ligjore në Kodin Penal, ku në bashkëpunim me SSNM kemi kohë që kërkojmë ndryshime që sulmet ndaj gazetarëve dhe punonjësve të mediave duhet të trajtohen si sulm ndaj personit zyrtari. Kjo do të thotë që me ndryshime të tilla në ligj, institucionet do të jenë të detyruara zyrtarisht të ndërmarrin masa dhe veprime për të pastruar sulmet ndaj gazetarëve ”, thuhet në komunikatën e SHGM.

Ata theksojnë se nga qeveria e re, si dhe nga parlamenti i ri do të vazhdojnë të kërkojnë ndryshime urgjente në Kodin Penal, i cili do të garantojë mbrojtje më të madhe të gazetarëve dhe punonjësve të mediave.

“Profesioni i gazetarisë është thelbësor për funksionimin e çdo shteti demokratik dhe për këtë arsye ne e konsiderojmë se ka ardhur koha që gazetarët profesionistë të mbrohen me ligj si një nga shtyllat kryesore për mbrojtjen e interesit publik”, shtohet në komunikatë.

ASHMAV përkujton që dukuri të tilla jo vetëm që janë absolutisht të papranueshme, por gjithashtu paraqesin kërcënim për lirinë e informimit.

“Sulmet dhe kërcënimet ndaj gazetarëve, përfshirë ato të drejtuara në rrjetet sociale, janë sulm i drejtpërdrejtë ndaj demokracisë dhe lirisë së fjalës në një shoqëri. Gazetarët punojnë në interes të publikut dhe janë një nga korrigjuesit kryesorë dhe nxitës të proceseve demokratike. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të krijohen kushte që gazetarët, pa presion, punën e tyre, informimin e publikut, ta bëjnë me profesionalizëm, thuhet në komunikatën e ASHMAV.

Ky tekst është përgatitur në kuadër të projektit “Оbservatori i reformave mediatike“, të cilin e realizon Fondacioni për internet dhe shoqëri “Metamorfozis“, me mbështetjen financiare të “Fondacionit “Shoqëri e hapur” – Maqedoni“. Përmbajtja e tekstit është përgjegjësi vetëm e autorëve dhe në asnjë mënyrë nuk i pasqyron pikëpamjet e Fondacionit “Shoqëri e hapur” – Maqedoni.

Teksti është prodhuar në kuadër të projektit “Opservatori i reformave në media”të cilin e zbaton Fondacioni për internet dhe shoqëri “Metamorfozis”, me mbështetje financiare nga “Fondacioni Shoqëri e Hapur – Maqedoni”.

Përmbajtja e tekstit është përgjegjësi e vetme e autorëve dhe në asnjë mënyrë nuk mund të merret se i pasqyron pikëpamjet e “Fondacioni Shoqëri e Hapur – Maqedoni”.