Утре презентација на првиот извештај за итните реформи во медиумската сфера

Фондацијата „Метаморфозис“ ќе изврши виртуелна презентација на Првиот периодичен мониторинг извештај во рамките на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“ (ОМР),финасиран од Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ)

Презентацијата ќе се одржи утре (16 април) и планирана е да трае помеѓу 12 и 13.30 часот.

Настанот ќе се одржи виртуелно на платформата ZOOM  [Meeting ID: 973 8102 7136]

Овој извештај се занимава со набљудување на имплементацијата на Итните реформски приоритети (ИРП) поставени од ЕУ во делот Слобода на изразување и следи четири области:

  • Реформи во јавниот радиодифузен сервис;
  • Владини реклами;
  • Пристап до информации од јавен карактер;
  • Клевета и навреда.

На презентацијата ќе говорат: Насер Селмани – проектен новинар-аналитичар и Климе Бабунски – член на фокус групата на проектот ОМР, а модератор на настанот ќе биде Виолета Глигороска од Фондација „Метаморфозис“ која ќе го презентира извештајот.

При презентирањето на мониторинг извештајот ќе се говори за клучните наоди и за континуираните предизвици на новинарите за темите кои се дел од овие Итни реформски приоритети (ИРП).

Извештајот е достапен на mediaobservatorium.mk/izveshtai на македонски јазик и на mediaobservatorium.mk/sq/raporte на албански јазик.