“Fridëm Haus”: Maqedonia me përparim në sektorin e mediave, por ende në grupin e vendeve me regjime hibride të tranzicionit

Raporti i fundit “Shtetet në Tranzicion” nga “Fridëm Haus” (“Freedom House”) për vitin 2020 tregon se Maqedonia ka përparuar në kriteret e “procesit zgjedhor” dhe “mediave të pavarura”. Vlerësimi i këtij viti për vendin tonë është 3,75 dhe ky është viti i tretë me radhë që përparimi demokratik është përmirësuar. Maqedonia dhe Kosova janë dy vendet e vetme të Ballkanit që përparojnë në demokraci në vitin 2020. Rezultatin më të dobët prej 3.57 në raportin “Shtetet në Tranzicion” nga “Fridëm Haus” e patëm në vitin 2017.

Në raportin e “Fridëm Haus” është shënuar përparimin në sektorin e mediave, pavarësia e të cilit këtë vit është vlerësuar me 3,5. Sidoqoftë, vlerësimi i tillë nuk është i favorshëm, pasi të vetmit që renditen më poshtë se sa kanë të bëjnë me korrupsionin dhe pavarësinë gjyqësore në Maqedoni. Në vitin 2020, rezultatin më të lartë prej 4.75 e fitoi shoqëria civile në vend.

Me gjithë përparimin e konstatuar, Maqedonia mbetet në grupin e vendeve me regjime hibride të tranzicionit ku, si vende evropiane, përfshihen Shqipëria, Serbia, Kosova, Mali i Zi, Bosnja-Hercegovinën, Hungaria, Moldavia dhe Ukraina.

Kategoria e vendeve me regjime hibride të tranzicionit do të thotë që institucionet demokratike në Maqedoni janë të brishta dhe ka sfida të rëndësishme për të drejtat politike dhe liritë civile.

Një nga autorët e raportit të këtij viti në Fridëm Haus, Majkël Shmecer në një deklaratë për “Zërin e Amerikës” thotë se përparim në fushën e mediave në Ballkan kanë bërë Maqedonia dhe Kosova.

“Të dy vendet janë duke përparuar në fushën e mediave të pavarura. Ekspertët tanë kanë krijuar një trend afatgjatë të rritjes së raportimit objektiv dhe të besueshëm, si dhe të rritjes së numrit të mediave të ndryshme”, ka theksuar Shmelcer.

Ky tekst është përgatitur në kuadër të projektit “Оbservatori i reformave mediatike“, të cilin e realizon Fondacioni për internet dhe shoqëri “Metamorfozis“, me mbështetjen financiare të “Fondacionit “Shoqëri e hapur” – Maqedoni“. Përmbajtja e tekstit është përgjegjësi vetëm e autorëve dhe në asnjë mënyrë nuk i pasqyron pikëpamjet e Fondacionit “Shoqëri e hapur” – Maqedoni.

Ky tekst është përgatitur në kuadër të projektit “Оbservatori i reformave mediatike“, të cilin e realizon Fondacioni për Internet dhe Shoqëri “Metamorfozis“, me mbështetjen financiare të “Fondacionit “Shoqëri e Hapur” – Maqedoni“. Përmbajtja e tekstit është përgjegjësi vetëm e autorëve dhe në asnjë mënyrë nuk i pasqyron pikëpamjet e Fondacionit “Shoqëri e Hapur” – Maqedoni.